Intresset växte och vi har gått uppfödarutbildning, genetik och avelsplanering, anatomikurser, mentalbe-skrivningskurs, samt en hel del föreläsningar om mentalitet och hundhållning etc. Peter är utbildad A-figurant till MH-beskrivning. Båda har varit engagerade i styrelsearbete inom SWTK, och Anita har bl.a varit ett utav avelsråden i SWTK samt suttit i sydsvenska terrierklubbens styrelse och är nu angagerad i uppfödarkommittén i sydskånska kennelklubben. Vi har blivit belönade med SWTK's uppfödarmedalj 2012.


 

1995 fick vi vår första valpkull. Alla valpar och våra hundar lever ihop med oss i vår hemmiljö och inte i några hundgårdar. De blir valptestade, socialiserade, och vana vid hemmets alla ljud.


 

Vid leverans är valparna registrerade, veterinärbesiktigade, chippade, och vaccinerade enl veterinärs rekommendation. Kenneln följer SKK:s och svenska Wheatenklubbens rekommendationer. Föräldradjuren är höftledsröntgade, utställningsmeriterade och friska. Då valparna flyttar vid 8 veckors ålder medföljer valpkompendium med mat och skötselråd, stamtavla, leksak och ngn filt samt är nybadade och nyklippta.

 


Ingår i priset gör också den första klippningen inom 6 mån ålder och 1års medlemskap i Swtk. Vi anordnar också  ca 4 valpträffar inom hundens första levnads år...givetvis vill vi alltid träffa "våra valpar" och vi finns alltid tillgängliga för råd.




Wheaten


Irish Softcoated Wheaten Terrier är en sportig hund från Irland, där den i århundraden använts som allroundhund på gårdarna. Man talade om en högbent terrier med vågig, mjuk, vetefärgad päls. Den sägs vara mycket nära släkt med Irländsk terrier och Kerry Blue terrier.


Många irländska familjer höll sig med en Irish Softcoated Wheaten terrier, ofta kallad wheaten. Den vaktade familj och hem, vallade kor och får, höll rent från råttor och möss samt fungerade som jaktkamrat både på land och i vatten.


Kraven på en sådan hund var stora vilket gav till resultat en sund frisk och lättfödd hund. De bästa och duktigaste hundarna användes i avel utan den pappersexercis som vi har idag. Rasen var nära att dö ut då en herre vid namn Dr Pierse började intressera sig för rasen och fick den godkänd av irländska Kennelklubben 1937. Det skulle dröja till 1943 innan rasen också blev godkänd i närliggande engelska kennelklubben. Rasen finns idag i ett flertal länder. Störst har den blivit i USA. Till Sverige kom den första (kända) importen 1965 genom Greta Niska. Det var också hon som kom att bli uppfödare till landets första kull wheatenvalpar. Rasens popularitet har ökat i raketfart och idag finner man rasen på listan över de 20 mest populäraste hundraserna i Sverige.


Wheaten Terrier är en medelstor och kompakt hund. Den är frisk och sund, modig och lekfull, har energi och vitalitet utan gränser, är nyfiken och vill alltid vara med ”där det händer”. Den är omskriven som en mycket intelligent hund, mjuk och vänlig, trogen sin ägare. Men… det är också en hund med stort självförtroende och egen vilja. Den försvarar gärna och missar sällan en provokation till gräl, även om den inte är ute efter att starta grälet.


En Irish Softcoated Wheaten Terrier är just en terrier. För att få wheaten terriern till den underbara hund den kan bli måste man som ägare besitta egenskapen att redan från början kunna visa "vem som är herre i huset". Vänligt men bestämt!

Wheaten terriern älskar aktivitet och passar utmärkt att utveckla inom de flesta arbetsområden. Det finns idag ett stigande antal hundar som tävlar framgångsrikt inom svenska Brukshundklubbens verksamhet. Inom rasen finns det också utbildade jakthundar, om än inte så många i vårt land.


Rasen har fått sitt namn av den silkiga, mjuka pälsen. Wheaten terriern skall ha fått sin mogna päls senast vid 2,5 års ålder. Dessförinnan genomgår pälsen en ständig utveckling från valpstadiets ibland sträva, ibland ulliga päls till den vuxna hundens skimrande, silkiga, löst lockiga eller vågiga vetefärgade päls. Färgen kan variera från skimrande silver till guld.

 


Pälsvården ställer särskilda krav på dig som ägare till wheaten terriern. Pälsen ska kammas helt igenom ner till botten minst 1-2 gånger per vecka annars tovar den lätt ihop sig till en filtliknande massa. Dessutom ökar risken för hud- och öronlidande hos hunden. Klippning är tillåten och är idag snarare en regel än undantag. För att hålla en prydlig vardagsfrisyr bör hunden klippas 3-4 gånger per år. Man kan lämna hunden helt "naturell", men i utställningsringen är hunden alltid klippt med terriertypen som måttstock.

Anita & Peter Lindahl, Tofsmesgränd 9, 233 75 Klågerup, Sweden * Phone: +46707566700 * Email: info@tejarpsdalens.com